Co je „březová houba“ chaga?

Chaga (kyar, tsyr, lat. Inonotus obliquus), nebo také březová houba (čaga, rezavec šikmý) je vytrvalá parazitická houba z čeledi kožovkovitých, rostoucí nejčastěji na kmenech dospělých březových stromů méně často na olši, jeřábu a osice. Chaga je běžně rozšířená v evropské části Ruska, na západní Sibiři, v severských zemích Evropy a v Kanadě. Pro léčebné účely se používá pouze chaga z břízy, což je důvod, proč se v rusky mluvících oblastech nazývá březová houba. V tradiční čínské medicíně i ruském lidovém léčitelství, je už po staletí tato houba hojně využívána jako prostředek na podporu imunity a trávení, ale také jako lék mimo jiné na rakovinu. Zkušenosti ruského léčitelství mnoha staletí daly impuls k vědeckému zkoumání chagy při léčbě novotvarů. Rozsáhlý farmakologický výzkum, prováděný od třicátých let minulého století až po současnost, prokázal dávnou zkušenost lidové medicíny, že extrakt z chagy je účinným terapeutikem a byl proto zaveden jako lék do oficiální ruské medicínské praxe.

chaganastrome
 

Houbové těleso mnohaletých plodnic chagy dosahuje velkých velikostí a vyskytuje se ve formě nepravidelných výrůstků, někdy natažených po celé délce kmene s nerovným povrchem až do délky 0,5 m a hmotnosti až 2 kg. Tkáň plodnic je tvrdá, tmavě hnědá, téměř černá, u dřeva o něco lehčí a měkčí; přímo u základny průniku má malé žluté pruhy. Oblasti sousedící s kmenem obsahují nejen hyfy houby, ale také buňky dřeva. Výrůstky tzv. nedokonalých plodnic, které mohou růst 10 nebo i více let, se živí březovou mízou a tím způsobují hnilobu uprostřed kmene stromů. Houba odebraná ze spodních částí kmenů stromů rostoucích na vlhkém místě nebo ze suchých stromů není vhodná pro konzumaci. Chagu lze najít i na padlých březových kmenech, ale po smrti stromu se její vývoj také zastaví a brzy se zcela změní její vlastnosti. Na mrtvých stromech se chaga rozpadá a vytváří různé typy plodnic, které nejsou pro léčbu vhodné. Proto také nemají houby pěstované na substrátech z mrtvého dřeva stejné prospěšné účinky, jako divoce rostoucí chaga a mohou být pro lidský organismus škodlivé. Při sběru je tedy důležité rozlišovat živé plodnice houby chaga od plodnic dožívajících na mrtvých stromech.

Sklizeň houby, která na Sibiři probíhá v období od listopadu do dubna, tedy v extrémních zimních podmínkách, kdy houba obsahuje nejméně vody a má tak nejvyšší koncentraci užitečných látek, znesnadňuje také fakt, že se plodnice často nacházejí v až sedmimetrové výšce. Tradičně se v ruském lidovém léčitelství takto sklizené plodnice drtily na jemný prášek, ze kterého se připravuje nápoj podobný kávě či černému čaji s lahodně nahořklou chutí, bez výrazné vůně. Pro medicinální účely a vědecké výzkumy jsou používány vysoce koncentrované extrakty. Tyto výtažky jsou nyní dostupné v praktické formě pro přípravu nápojů či užívání ve formě kapslí.

Rezavec šikmý obsahuje řadu prospěšných živin a přírodních léčivých látek, mezi ně patří:

  • betulin a kyselina betulinová
  • melanin
  • polysacharidy rozpustné ve vodě, polysacharidy rozpustné v alkoholu
  • polysacharidy vázané na bílkoviny
  • beta glukany
  • stopové minerály
  • vláknina a aminokyseliny

 

 Wild Chaga

 

 

Upozornění

Informace uvedené v tomto textu jsou souhrnným materiálem z veřejně dostupných zdrojů. Zde uvedené informace nejsou určeny jako návod na prevenci, nebo léčbu nemocí, ani jako výživová tvrzení, ale mají jen informační a vzdělávací charakter. Toto upozornění je uvedeno ve smyslu nařízení EU. 1924 / 2006 a č. 432/2012, dle kterých není dovoleno u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala na jejich léčivé účinky. Informace o známých účincích chagy hledejte ve veřejně dostupných zdrojích. V případě zájmu o užití rostlinných produktů za účelem podpůrné léčby nemocí, konzultujte tuto možnost s lékařem.

 

Zpět do obchodu