Jak poznat kvalitu? Nenechte se zmást!

Rozdíl mezi rozemletou chagou a práškovým extraktem poznáte na první pohledChcete-li z užívání chagy, ať už v nápojích či ve formě kapslí, mít opravdový užitek a prospěch pro své tělo, je dobré věnovat pozornost tomu, jakým způsobem byla zpracována. Na trhu je mnoho prodejců nabízejících mletou sušenou chagu (někdy se pyšní přívlastkem „RAW“, někdy dokonce označovanou jako extrakt!). Tady jde skutečně o surovou usušenou houbu rozemletou na jemný (či hrubší) prášek hnědé či rezavé barvy.

Pokud tento prášek zalijete horkou vodou, je možné připravit z něj výluh. Rozemletá chaga se nerozpustí, ale po několika minutách se usadí na dně šálku. Výsledný nápoj má světle hnědou barvu, podobnou slabému čaji. Stejně slabý, ve srovnání s extraktem, je pak i obsah aktivních látek a účinek na lidské zdraví a kondici. Užívání sušené houby ve formě kapslí je pak zcela bez pozitivních účinků, pouze zatěžuje trávení a plýtvá vašimi penězi.

 Oproti tomu práškový sušený extrakt poznáte na první pohled podle toho, že má černou barvu, obsahuje lesklé krystalické částečky a je dokonale rozpustný ve vodě. Nápoj připravený i z malého množství (1 g) extraktu má tmavě hnědou až černou barvu (podobnou kávě) a výraznou, lehce nahořklou chuť.

Je třeba mít na paměti, že pro výrobu 100 g sušeného extraktu musí být šetrně zpracováno 1,5 – 2 kg usušených surových plodnic chagy a proto je vhodně vyrobený extrakt nejen mnohonásobně bohatší na nutriční látky, ale samozřejmě také výrazně dražší.

 Na kvalitu a obsah prospěšných složek mají, kromě zpracování, zásadní vliv přírodní podmínky ve kterých chaga roste.  Aby chaga dokázala vysát z živé břízy a nashromáždit do svého těla co největší koncentraci vzácných organických látek a minerálů, potřebuje k tomu opravdu drsné podnebí a teploty hluboko pod bodem mrazu. Proto jsou právě rozsáhlé a člověkem málo zasažené oblasti sibiřské tajgy místem, kde se v krutých zimních podmínkách ručně sbírá ta nejkvalitnější chaga na planetě. A právě tu vám přivážíme ve formě pečlivě a šetrně zpracovaných extraktů.

Jak tedy vybrat kvalitu?

  • dejte přednost instantnímu extraktu před mletou houbou – RAW chaga je pro člověka prakticky nestravitelná a v ní obsažené cenné nutrienty pro tělo nedostupné
  • vybírejte podle toho, odkud pochází suroviny pro výrobu extraktu – nejvyšší kvalitu a čistotu zaručuje chaga z čistých neobydlených oblastí Sibiře
  • zajímejte se o způsob zpracování – vícestupňová protiproudá extrakce a šetrné sublimační sušení mrazem umožní extrahování zachování největšího množství biologicky aktivních látek
  • nenechte se zmást poučkami, že ten správný exrakt má obsahovat právě tolik a tolik procent nějaké konkrétní sloučeniny – účinné látky jsou opravdu účinné v synergii s jinými, síla přírody je v komplexnosti a proto se zajímejte o obsah chromogenního komplexu.

 

 

Zpět do obchodu