Sušená houba nebo extrakt?!

 IMG_0128res

Chcete-li mít z užívání chagy prospěch pro své tělo, je dobré věnovat pozornost způsobu zpracování. Na trhu je běžně dostupný prášek ze sušených plodnic chagy, někdy dokonce označovaný jako tzv. RAW. V tomto případě se jedná o surovou usušenou houbu rozemletou na jemný prášek hnědé či rezavé barvy. Spolehlivě jej poznáte podle toho, že po zalití horkou vodou se prášek nerozpustí, ale utvoří na dně šálku sedlinu. Výsledný nápoj má světle hnědou barvu jako slabý čaj. Stejně slabý, ve srovnání s extraktem, je pak ale i obsah aktivních látek a účinek na lidské zdraví a kondici. Je totiž nutné mít na paměti, že většina funkčních hub, chagu nevyjímaje, je pro lidský organismus prakticky nestravitelná, a veškeré biologicky aktivní látky v nich obsažené tak zůstávají pro člověka nedostupné, dokud houba neprojde procesem extrakce.

 

Oproti tomu sušený extrakt chagy poznáte na první pohled podle toho, že je to jemný prášek černé barvy, který obsahuje lesklé krystalické částečky a je dokonale rozpustný ve vodě. Nápoj připravený i z malého množství (1 g) extraktu má tmavě hnědou až černou barvu (podobnou kávě) a výraznou, lehce nahořklou chuť. Pro výrobu 100 g sušeného extraktu musí být šetrně zpracováno 1,5 – 2 kg usušených surových plodnic chagy, a proto je správně vyrobený extrakt nejen mnohonásobně bohatší na nutriční látky, ale také výrazně dražší než sušená houba.

 

1_IMG_6568_resNa kvalitu a obsah prospěšných složek mají kromě zpracování zásadní vliv přírodní podmínky, ve kterých chaga roste.  Aby chaga dokázala vysát z živé břízy a nashromáždit do svého těla co největší koncentraci vzácných organických látek a minerálů, potřebuje k tomu opravdu drsné podnebí, teplé léto a v zimě teploty hluboko pod bodem mrazu. Proto jsou rozsáhlé a člověkem málo zasažené oblasti sibiřské tajgy místem, kde se v krutých zimních podmínkách ručně sbírá ta nejkvalitnější chaga na planetě. A právě tu vám nabízíme ve formě pečlivě a šetrně zpracovaných extraktů.

 srov_1156ma

 

 

Jak poznat kvalitu?

  • dejte přednost instantnímu extraktu před mletou houbou – RAW chaga je totiž pro člověka prakticky nestravitelná a v ní obsažené cenné látky jsou pro tělo nedostupné
  • vybírejte podle místa původu suroviny pro výrobu extraktu – tedy nejkvalitnější chagu z čistých neobydlených oblastí Sibiře
  • zajímejte se o způsob zpracování – pouze vícestupňová protiproudá extrakce a šetrné sublimační sušení mrazem umožní zachování největšího množství biologicky aktivních látek
  • nenechte se zmást poučkami, kolik procent různých sloučenin má správný extrakt obsahovat – účinné látky opravdu fungují jen ve společném působení s dalšími látkami, síla přírody je v komplexnosti.
Zpět do obchodu